Osvrt na 4. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ogulina

Autoradmin

Osvrt na 4. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ogulina

U ponedjeljak je održana 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina na kojoj je Ivica Porubić – Bajs zamijenio Ivicu Vukovića – Lalića u vijećničkim klupama HDZ-a. Prije Aktualnog sata na Dnevnom redu bilo je Izvješće o radu Policijske postaje Ogulin za 2018. godinu i Prijedlog Procjene rizika od velikih nesreća za Grad Ogulin. Za vrijeme Aktualnog sata naši vijećnici postavili su nekoliko pitanja. Tomislav Lipošćak upozorio je na stanje ogulinskih groblja – na što upozoravaju i mnogi građani. Groblja ili nisu košena ili su košena samo jednom što, osim lošeg estetskog dojma, izaziva i opravdanu bojazan od zmija i sl., a osobito u ovom vlažnom i toplom dijelu godine. Također, uputio je i pitanje iz kojeg se razloga odvoz smeća na vrši dan iza blagdana ili vikendom, kakva je bila praksa ranije. Gomilanje otpada u vrećama po ovim vrućinama izaziva neugodne mirise i mnoge druge probleme s kojima se susrećemo svakodnevno. Za groblja smo dobili obećanje da će biti što ranije pokošena, a odvoz smeća nastavlja se prema
dosadašnjoj praksi. Vijećnica Zlata Kurelac apelirala da se poduzme nešto vezano uz dječje igralište pored bivšeg restorana Sabljaci koje je uništeno. Zbog opasnosti od ozljeda, igralište je potrebno ili ukloniti ili popraviti. U idućem razdoblju očekujemo da se utvrdi na čijem se zemljištu igralište nalazi i navedeni problem riješi.

Ivica Porubić – Bajs postavio je pitanje vezano uz održavanje i saniranje prometnica u nadležnosti Grada Ogulina, s osvrtom na prometnice u Žegaru V i Žegaru Vl koje vode prema Poduzetničkoj zoni 1 i nalaze se pod velikim prometnim opterećenjem i gdje dnevno prolazi veliki broj osobnih i teretnih vozila. Odgovor gradonačelnika usmjeren je na probleme s izvođačem „Rudar d.o.o.“ i nepoštivanjem ugovora. Vijećnika Hrvoja Magdića zanimalo je iz kojeg razloga tradicionalni „Slatki kros“ Prve osnovne škole Ogulin nije održan na Gradskom stadionu – kao i svih dosadašnjih godina. Odgovor gradonačelnika bio je da je u kontaktu sa NK Ogulinom odlučeno da bi zbog vremenskih prilika djeca oštetila travnjak, ali je upozorio i na komunikaciju s ravnateljem rekavši da ga je isti grubim glasom nazvao i vikao na njega. Također, Magdić je upozorio i na problem dijela prometnica u MO Lomost koje su bile u planu sanacije, a još nisu sanirane.

Nakon Aktualnog sata uslijedilo je Izvješće o radu i poslovanju poduzetničke zone Ogulin d.o.o. za 1. godinu – koje je jednoglasno prihvaćeno. Nažalost, predsjednik vijeća svojim nesnalaženjem i nepoštivanjem Poslovnika uzrokovao je niz konfuznih situacija te je i sam gradonačelnik u jednom trenutku preuzeo predsjedanje sjednicom i zatražio intervenciju tajnice. Niti nakon toga stvari se nisu promijenile nabolje, upravo suprotno. Vijećnicima HDZ-a onemogućeno je sudjelovanje u radu Gradskog vijeća i elementarno pravo, zbog kojega su i birani – pravo na govor.

Nakon opetovanog kršenja poslovnika i nedavanja mogućnosti predsjedniku Kluba vijećnika HDZ-a da kroz institut povrede poslovnika, replike ili ispravka pogrešnog navoda odgovori na uvrede i prozivke gradonačelnika, vijećnici HDZ-a napustili su sjednicu Gradskog vijeća.
Zbog ignoriranja i uskraćivanja prava na govor i sudjelovanja u samoj sjednici, nije bilo smisla nastaviti sudjelovati u takvom poslovničkom neredu. Očito vladajućima nije u interesu da smo tamo… Vezano uz sva događanja, dali smo i izjavu za medije te ćemo tražiti tumačenje Odbora za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost Gradskog vijeća.


Fotografije i video: Radio Ogulin – www.radio-ogulin.hr

O autoru