Samo 4 vijećnika od 17 podržala gradonačelnika – Domitrović grubo vrijeđao vijećnike!

Autoradmin

Samo 4 vijećnika od 17 podržala gradonačelnika – Domitrović grubo vrijeđao vijećnike!

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća razgovarali smo s našim vijećnikom Milanom Sabljakom, potpredsjednikom Gradskog vijeća,  i zamolili ga za kratki osvrt na tijek sjednice.

Prije svega, moram naglasiti kako je jučerašnja sjednica bila po mnogočemu neobična, ali i iznimno važna zbog nekoliko stvari. U prvom redu jer je gradonačelnik Domitrović, među više od trideset drugih, uvrstio i točku o prijenosu poslovnog udjela trgovačkog društva Radio Ogulin d.o.o., odnosno o njegovoj prodaji. U Obrazloženju koje nam je dostavljeno stoji da ukoliko prestane javni interes jedinice lokalne samouprave u vlasništvu udjela u kapitalu pravnih osoba, predstavničko tijelo na prijedlog Gradonačelnika odlučuje da se udjeli u kapitalu prodaju.

Niste se složili s tim?

Klub vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera smatra da je nedopustivo da si gradonačelnik Domitrović uzima za pravo samostalno tumačiti javni interes i stavljati odluku o prodaji Radio Ogulina pred predstavnike građana Grada Ogulina bez prethodno provedene javne rasprave. Kao građanin našeg grada, i kao vijećnik Gradskog vijeća,  postavio sam niz pitanja. Prije svega, kako je zamišljen fantomski prijenos i zašto se želi prodati cijeli poslovni udjel? Iz kojeg si razloga Grad ne ostavi npr. 51 %  (prodani udjeli predstavljali bi određenu dokapitalizaciju)? Hoće li se javno oglasiti prodaja poslovnih udjela i tko će sve moći dati ponudu za kupnju udjela Grada? Također, u materijalima se spominje Društveni ugovor o osnivanju trgovačkog društva Radio Ogulin d.o.o., ali se isti ne daje na uvid vijećnicima. Zašto?

U Obrazloženju uz predmetnu Odluku konstatira se da je Radio duži niz godina u minusu, što je istina. Grad je podmirivao svoje obveze (pokrivao gubitak iz prethodne godine), no pitanje je jesu li to radili i ostali suvlasnici. Grad financira ili sufinancira i druga trgovačka društva i ustanove u svojem vlasništvu zbog javnog interesa (npr. SKG, vrtić, knjižnicu i dr.). Zanimljivo je da će Grad Ogulin, nakon današnjih Izmjena i dopuna Proračuna za 2018.godinu, dati 75.000 kuna za pokriće gubitka Radio Ogulina iz 2016. godine. Kada je to neki vlasnik najprije pokrio gubitak, a onda prodao udjele po cijeni manjoj od uplaćenog iznosa? Za ovako nešto još nisam čuo!

Gradonačelnik očito nema povjerenje u sadašnju Upravu Radio Ogulina!

Današnja garnitura na Radiju sasvim je solidna. Prema iskustvu i osposobljenosti ne smijemo sumnjati u dobar rezultat Radija u narednom periodu. Uprava je dovedena jako brzo nakon izbora s ciljem da izliječe (spase) Radio i organiziraju poslovanje barem na nuli, ako ne u plusu. Vjerujem da oni to mogu.

Gradonačelnik, očito, ne vjeruje u ozdravljenje Radija, odnosno ne vjeruje imenovanoj Upravi ni zaposlenicima. To me jako čudi.

Gradonačelnik Domitrović uzima si za pravo samostalno tumačiti javni interes

Tražio sam pojašnjenje kako su to gradonačelnik Domitrović ili zamjenici ocijenili da ne postoji javni interes. Kojom metodom? Kada možemo reći da nešto ima ili nema javni interes?  Ovdje je riječ o prodaji jedinog gradskog medija. Što točno znači da će ostali vlasnici poslovnih udjela (ukupno 9 %) imati pravo prvokupa?

Ako se žele prodati poslovni udjeli, tada je trebalo provesti širu javnu raspravu ili provesti referendum, kako to definira Statut Grada Ogulina. Samo na ovakav način mogao bi se iskazati javni interes.
Slijedom svega, nismo mogli podržati predloženu Odluku, a pozvali smo i ostale vijećnike da učine isto. 

Od 17 vijećnika samo 4 podržalo prodaju, a Gradonačelnik grubo vrijeđao vijećnike!

Nakon izlaganja o prodaji Radija gradonačelnik Domitrović grubo je uvrijedio naše vijećnike nazvavši nas i naš prijedlog o referendumu izuzetno smiješnima i INFANTILNIMA. Ukoliko ne zna značenje svojih riječi, savjetujemo mu da to sazna i da se javno ispriča vijećnicima!

Koliku podršku ima u svojoj namjeri da samostalno tumači javni interes i izvrši prodaju Radio Ogulina, pokazalo je i glasovanje o njegovom prijedlogu. Samo je četvero vijećnika (Prebežić, Dujmić, Milanović i Gračanin), od ukupno sedamnaestero u Gradskom vijeću, podržalo takav naum. Razum je ipak prevladao!

Vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera napustili sjednicu zbog uvreda gradonačelnika Domitrovića!

 Nakon glasovanja, vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera, zbog uvreda koje nam je izrekao gradonačelnik Domitrović, napustili su sjednicu ne želeći više sudjelovati u raspravi u kojoj se zbog drugačijeg stava ili razmišljanja poseže za omalovažavanjem! Očekujemo ispriku Gradonačelnika jer smatramo da njegov stav i postupci ne odražavaju stavove građana Grada Ogulina koje predstavlja.

O autoru

Napiši odgovor